فروش انواع باتری های کره ای و ایرانی به همراه ارسال و نصب در شهر تهران
تلفن تماس : ۰۹۱۹۸۲۳۸۳۳۹- ۳۳۹۱۹۲۹
داغی باتری خریداری میشود
تلگرام
مدل باتری: LN3 570 901 076
CCA: 760 A
آمپر باتری: 70 آمپر
RC: 120 Min
Post Type: STD
Polarity: L ( - , +)
طول باتری: 277 mm
عرض باتری: 174 mm
ارتفاع باتری: 188 mm
پژو پارس یا پرشیا خودرویی محصول ایران خودرو است. این خودرو تغییر چهره یافتهٔ پژو ۴۰۵ است که در طرح ظاهری آن از بدنه پژو ۴۰۶ الهام گرفته شدهاست. خودرو پژو پارس با نام داخلی اکس۹ (به انگلیسی: X9) در ابتدا با نام پژو سفیر به بازار عرضه شد ولی چندی بعد به پژو پرشیا تغییر نام دادو هماکنون در بازار با نام پژو پارس عرضه میشود. پژو پارس تاکنون در پنج نوع پارس معمولی، پارس ۱۶ سوپاپ (به انگلیسی: Pars 16V)، پارس اِگزک (به انگلیسی: Pars Exec)، پارس ELX (به انگلیسی: Pars ELX) و پارس ال ایکس (به انگلیسی: Pars LX) تولید و عرضه شدهاست.
باطری پیشنهادی ما برای خودرو پژو پارس باتری ماشین 74 آمپری است .
پیشرانهٔ موتور پژو پارس معمولی همان XU7JP پژو-سیتروئن است که در اروپا LFZ و در ایران ال۳ (به انگلیسی: L3) خوانده میشود. ال۳ یک پیشرانهٔ ۴ سیلندر خطی به حجم ۱٫۸ لیتر با تنفس طبیعی (به انگلیسی: naturally-aspirated (به اختصار N/A)) و سوخت رسانی تزریقی (به انگلیسی: fuel injection) است که دارای میل سوپاپ تکی از بالا (به انگلیسی: SOHC) و ۸ سوپاپ و حداکثر توان ۱۰۰ اسب بخار در ۶۰۰۰ دور در دقیقه و حداکثر گشتاو ۱۵۳ نیوتن. متر در ۳۰۰۰ دور در دقیقه است.
این پیشرانه توسط یک رایانهٔ ساژم مدل اسال۹۶ (به انگلیسی: SAGEM SL96) (در مدلهای قدیمی) کاربری و هدایت میشود. این پیشرانه پیش از پارس، سمند و ۴۰۵ توسط پژو-سیتروئن در پژو ۳۰۶ ۱٫۸آی ۸ سوپاپ، سیتروئن زانتیا ۱٫۸آی ۸ سوپاپ (که در ایران عرضه نشد) و سیتروئن سارا ۱٫۸آی ۸ سوپاپ بکار برده شده بود. این پیشرانه بهمراه مبدل کاتالیزوی اصلی دارای سطح استاندارد یورو۲ (به لاتین: Euro II) است.
از دیگر موارد قابل ذکر: طراحی قدیمی بدنه مربوط به دهه ۹۰ میلادی که البته با وجود گذشت ۲۰ سال همچنان زیبا بنظر میرسد، موتور قدیمی با مصرف بالا و عملکرد بد ترمزها در سرعتهای بالا است. اطلاعات فنی این خوردرو: حداکثر توان ۱۰۰ اسب بخار و حداکثر گشتاور ۱۵۳ نیوتن متر.
شباهت عینی فضای داخلی پارس با پژو ۴۰۵ میتواند یک امتیاز منفی برای این خودرو باشد به طوری که داشبورد در داخل کابین تقریباً همان پژو ۴۰۵ است البته با کمی تغییرات. گاهی اوقات نمیتوان تفاوت چند میلیون تومانی این خودرو را با پژو ۴۰۵ درک کرد ولی به هرحال راحتی بیشتر صندلیها، فرمان پذیری برتر کلیدهای روی فرمان سیستم تهویه هوای اتوماتیک، طراحی مناسب غربیلک فرمان، عملکرد بهتر جعبه دنده و کلاچ از جمله چهره خودرو تغییراتی هستند که این برتری نسبی را برای این خودرو فراهم کردهاست.
پس از تولید سالها پژو پارس با داشبورد قدیم و امکانات پایین شرکت ایران خودرو تصمیم گرفت که تغییراتی در داشبورد و داخل آن دهد که در این مدل امکاناتی چون کیسه هوا ۲ ایربگ، سیستم صوتی پیشرفته با بلو توث و USB و AUX, کولر برای سر نشینان عقب، کولر اتوماتیک، سسنسور دنده عقب و… که در مدلهای Lx و ELX دارای تنظیم برقی پشتی صندلی و غربیلک فرمان چرمی را نیز دارا میباشد. این مدل از سال ۱۳۹۳ شروع به تولید شدهاست که از سری داشبورد قدیم یک دوره تولید شده و سپس قطع تولید شد.
این مدل از پارس از سال ۱۳۹۰ تولید میشود و مصرف سوخت آن در داخل شهر هر ۱۰۰ کیلومتر ۹ و در خارج شهر ۶ لیتر میباشد. این مدل در دو نوع جعبه دنده اتوماتیک و دستی بر روی پژو پارس تولید میشد که گیربکس اتو ماتیک آن از سال ۹۲ قطع شد ولی گیربکس دستی آن هنوز هم تولید میشود. در این خودرو همچون ELX از رینگهای آلومینیومی استفاده شده و دارای ترمزهای دیسکی در هر ۴ چرخ بهمراه ایبیاس و ئیبیدی است.
موتور این خودرو همان پژو ۲۰۶ تیپ پنج است. با این تفاوت که قدرتش ۱۰۸ اسب بخار است در حالی که موتور پژو ۲۰۶ تیپ پنج ۱۱۰ اسب بخار است. استفاده از این موتور باعث بهبود مصرف سوخت این خودرو شده اما از سوی دیگر، گشتاور ضعیف تر tu5 و ضریب دندههای نه چندان مناسب در دندههای سبک، سبب افت کشش خودرو گردیدهاست. به دلیل کوچکتر بودن موتور ۲۰۶ نسبت به ۴۰۵، در درون کاپوت این خودرو همانند پژو ۴۰۵ اس ال ایکس کمی فضای خالی به چشم میآید. این خودروبا دو کلاس ۲۸۵۱۳ و ۲۸۵۱۵ در ایران خودرو به تولید میرسد. حداکثر سرعت این مدل از پارس طبق اعلام شرکت سازنده ۱۹۰ کیلومتر برساعت است. قیمت کارخانه این خودرو ۳۷٫۶ میلیون تومان و قیمت بازار آن نیز بین ۴۱ تا ۴۲ میلیون تومان است.
این نمونه که به اندازهٔ ELX مجهز و آراسته نیست، تنها یک پارس بهبودیافته در زمینههای پیشرانه و ترمز عقب است. ۱۶ سوپاپ از پیشرانهٔ پرقدرتتر ۱۶ سوپاپه Xu7jp4L4 و ترمزهای دیسکی در عقب سود میبرد، اما ایبیاس حتی بصورت اختیاری هم توسط ایران خودرو ارائه نمیشد. تولید ۱۶ سوپاپ تنها در سال ۱۳۸۲ صورت پذیرفت و بلافاصله با ELX جایگزین شد. بسیاری از منتقدان صنعت خودروی ایران بر این باورند که تولید و عرضهٔ نمونهٔ ۱۶ سوپاپ، یک پژوهش موردی تشنگی بازار ایران برای نمونهٔ مجهزتر و پرقدرتتری از پارس بودهاست. این خودرو بواسطهٔ وزن کمتر نسبت به زانیتا و ELX از شتاب بهتری برخوردار است و به دلیل سادگی قطعات استهلاک کمتری دارد.
بعنوان بهبودی نسبت به پارس، پارس ۱۶ سوپاپ از ترمزهای دیسکی توپُر در عقب سود میبرد، اما بر خلاف ELX دارای ئیبیدی نیست. ۱۶ سوپاپ از همان تقویت کنندهٔ خلأ (به انگلیسی: vacuum booster)، سیلندر اصلی، توزیع کننده و خطوط هیدرولیک پارس معمولی استفاده میکند.
شتاب و سرعت مؤثر بهبود یافتهٔ پارس ۱۶ سوپاپ که بواسطهٔ حضور پیشرانهٔ ال۴ بدست آمده بود، توجه مقامات دولتی ایران که همواره بهدنبال خودروهای خدمت ارزان اما پرتوان هستند را به خود جلب کرد. حجم زیادی از تولید پارسهای ۱۶ سوپاپ تحویل ادارات دولتی، مجلس و قضات دادگستری شد و همچنین بعنوان خودروی بدرقه (به انگلیسی: escort) تشریفات دولت ایران نیز بکار میرود.
پارس ۱۶ سوپاپ هیچ تفاوت ظاهری با پارس معمولی ندارد. تنها در صورتی که از پشت و از زاویهٔ کمی پایینتر به قسمت داخلی چرخهای عقب آن نگاه کنید، با کمی دقت میتوانید شلنگ ترمز هیدرولیک هر طرف که بصورت خمیده و آویزان از اکسل به سمت قسمت زیرین پیستون ترمز دیسکی همان طرف رفته را مشاهده کنید. بجای این شلنگ، یک لولهٔ نازک در پارس معمولی (مانند ۴۰۵) بطور مستقیم و از بالا وارد محفظهٔ ترمز کاسهای میشود که در نگاه به پشت خودرو نمایی ندارد. این سریعترین و مطمئنترین روش برای تفکیک پارس ۱۶ سوپاپ از پارس معمولی بدون نیاز به بازکردن درب موتور است.
در مقایسه با پارس، امکانات اضافی پارسELX شامل صفحهٔ ادوات هوشمند با امکانات مختلف از جمله سنجش مصرف سوخت لحظهای و کلی، تلمتیکس فارسی چند منظوره، دزدگیر، حسگرهای کمک به پارک، صندلیهای برقی ورزشی ریکارو بهمراه گرمکن و سردکن، داشبورد طرح چوب، آفتابگیر چراغدار سرنشین، پیشرانهٔ پر قدرتتر ۱۶ سوپاپه، ترمزهای دیسکی در هر ۴ چرخ بهمراه ایبیاس و ئیبیدی و بالاخره رینگهای آلومینیومی است. حرف ئی (به انگلیسی: E) در ابتدای نام ELX اشاره به گروه خودروهای تجملی مدیران (به انگلیسی: executive sedans) دارد.
پیشرانهٔ عاریهای ELX همان XU7JP4 پژو-سیتروئن است که در اروپا LFY و در ایران ال۴ (به انگلیسی: L4) خوانده میشود. ال۴ یک پیشرانهٔ ۴ سیلندر خطی به حجم ۱٫۸ لیتر با تنفس طبیعی (به انگلیسی: naturally-aspirated (به اختصار N/A)) و سوخت رسانی تزریقی چند نقطهای (به انگلیسی: multi-point fuel injection(به اختصار MPFI)) است که دارای میل سوپاپ دوتایی از بالا (به انگلیسی: DOHC) و ۱۶ سوپاپ با تنظیم خودکار هیدرولیکی و حداکثر توان ۱۱۰ اسب بخار در ۵۵۰۰ دور در دقیقه و حداکثر گشتاور ۱۵۵ نیوتن. متر در ۴۲۵۰ دور در دقیقه است.
این پیشرانه توسط یک رایانهٔ بُش از خانوادهٔ مُترُنیک به مدل امپی ۷٫۳ (به انگلیسی: Bosch Motronic MP 7.3) کاربری و هدایت میشود. این پیشرانه پیش از ELX توسط پژو-سیتروئن در پژو ۴۰۶ الاکس ۱٫۸آی، سیتروئن زانتیا اساکس ۱٫۸آی ۱۶ سوپاپ (مشابه زانتیا ۱۸۰۰ ارائه شده توسط سایپا و سیتروئن سارا ویتیاس ۱٫۸آی ۱۶ سوپاپ) بکار برده شده بود. این پیشرانه بهمراه مبدل کاتالیزوی اصلی دارای سطح استاندارد یورو۳ (به لاتین: Euro III) است.
ترمز مجهز به ایبیاس و ئیبیدی (به انگلیسی: ABS/EBD) ELX از نوع دومدارهٔ فرمانیار (به انگلیسی: servo-assisted dual-circuit) و هدایت شده توسط رایانه است که با شمارهٔ مدل امکی۲۰-ئی (به انگلیسی: MK20-E) توسط تکلان توس تحت امتیاز و نظارت کنتیننتال تِوس (به آلمانی: Continental Teves AG) تولید میشود.
گشتایش هر ۴ چرخ توسط حسگرهای الغایی-مغناطیسی دورشمار در مرکز چرخها بصورت قیاسی اندازهگیری شده و پس از رقمیشدن (به انگلیسی: digitize) در رایانهٔ ایبیاس/ئیبیدی بررسی میشوند. این سامانه به دیسکهای پرهدار هوا-خنک در جلو و دیسکهای توپُر در عقب جفت شدهاست. کلیپرها توسط تکلان توس، لوکاس و گِرلینگ تولید میشوند.
چون ELX دارای تایرهایی هم اندازهٔ سیتروئن زانتیا است (185/65R15) که قطر آن ۶۲٫۱۲ سانتیمتر (۲۴٫۴۶ اینچ) است، بالاتر میایستد. قاب پشتی آینه بغلهای ELX دارای قسمت رنگی در بالا هستند، در حالی که پارس معمولی و پارس ۱۶ سوپاپ پشت آینهٔ کاملاً رنگی دارند. ELX آنتن رادیویی کوتاهتری دارد. چراغ سوم ترمز عقب ELX در بالای شیشه قرار گرفته و از نوع آرایهٔ الئیدی است، در حالی که در پارس معمولی و پارس ۱۶ سوپاپ این چراغ در پایین شیشه و از نوع لامپی است.
چهار حسگر کمک به پارک (که بگونهٔ ناشیانهای بزرگ و برجسته طراحی شدهاند) روی سپر عقب مشخص هستند. دیسکهای ترمز عقب ELX از لابلای پرههای رینگ آلومینیومی آن خودنمایی میکنند. ردیف بالایی چراغهای عقب در ELXهای تیره رنگ با سایهٔ تیره و در ELXهای با رنگ بدنهٔ روشن نیمه شفاف هستند، درحالیکه این قسمت در پارس معمولی و پارس ۱۶ سوپاپ صورتی رنگ میباشد.
منبع:
مدل باتری: ST110D31LEFB
CCA: 820 A
(20HR)آمپر باتری: 75 Ah
RC: 170 Min
Post Type: STD
Polarity: L ( - , +)
طول باتری: 305 mm
عرض باتری: 172 mm
ارتفاع باتری: 225 mm
مدل باتری:90D23RSILVER
CCA: 650 A
(20HR)آمپر باتری : 75 Ah
RC: 125 Min
Post Type: STD
Polarity: R ( +, - )
طول باتری: 225 mm
عرض باتری: 172 mm
ارتفاع باتری: 222 mm
کد کلاس(های) خودرو: 28706
نوع موتور: Tu5
حجم موتور: (cc) 1587
حداکثر توان موتور: (hp) 105اسب بخار در 5800 دور در دقيقه
حداكثر گشتاور: (Nm) 142 نيوتن متر در 4000 دور در دقيقه
نسبت تراكم: 10.5
تعداد سوپاپ: 16
نوع سوخت سازگار: بنزين بدون سرب اكتان87 و 95
سيستم انژكتوري: پاشش چند نقطه اي
استاندارد حد آلايندگي: يورو4 بهينه
حداکثر سرعت: (km/h) 180
شتاب صفر تا 100: (ثانیه) 15
سيستم انتقال قدرت: اتوماتيك
مصرف سوخت تركيبي: (Lit/100 km) 8.15
طول خودرو: (mm) 4498
عرض خودرو:(mm) 1704
ارتفاع خودرو: (mm) 1410
فاصله بين دو محور چرخهاي عقب و جلو: (mm) 2669
وزن خودرو بدون سرنشين با مخزن سوخت پر و بدون تجهيزات اضافي: (kg) 1214
گنجايش مخزن سوخت: (Lit) 66
حجم فضاي صندوق عقب: (Lit) 470
استاندارد آلایندگی : يورو4 بهينه
ترمز ABS و EBD (چهاركاناله)، ترمز جلو ديسكي با سيستم خنك كاري، ترمز عقب ديسكي
کیسه هوای ایمنی : كيسه هواي راننده و سرنشين
فرمان : هيدروليكي ، كليدهاي كنترل روي فرمان (MFC )
سیستم تهویه : اتوماتيك
سیستم صوتی : سيستم صوتي پيشرفته مجهز به موبايل هندزفري, بلندگوي عقب،آنتن اكتيو
چراغها : چراغ مه شكن جلو و عقب،چراغ نقشه خوان
آينهها : آينه هاي جانبي برقي تاشو راهنمادار
شیشه ها : شيشه بالابر برقي درهاي جلو و عقب
تزئینات : غربيلك فرمان چرمي، تريم دورنگ، قطعات دکوراتيو طرح چوب
تجهیزات ایمنی : سنسور دنده عقب، قفل ميکروسوييچي درها، قفل مركزي با ريموت، ايموبيلايزر
رینگ و لاستیک : آلومينيومي15 اينچ
صندلی : تنظيم برقي پشتي صندلي جلو
سایر تجهیزات : دماسنج روي داشبورد، بازکن درب صندوق عقب از داخل اتاق، سيستم اتولاک (قفل شدن درها پس از حرکت) و مستر لاک ( با يک دکمه همه درها قفل و باز مي شوند) و اتوفلاشر (در ترمزهاي شديد با کاهش ناگهاني سرعت، فلاشرها روشن مي شوند) و تايمر چراغ سقف و آگاه كردن راننده از وضعيت باز و بسته شدن درب خودرو توسط چراغهاي راهنما و چراغ سقفي و LED داخل جلوآمپر و سيستم اخطار سرقت ساده با استفاده از بوق خودرو بجاي آژير دزدگير
مدل باتری: 57539
CCA: 630 A
آمپر باتری: 75 Ah
RC: 120 Min
Post Type: STD
Polarity: L ( - , +)
طول باتری: 277 mm
عرض باتری: 174 mm
ارتفاع باتری: 174 mm
مدل باتری: NX110-5LMF
CCA: 600 A
AH(20HR): 75 Ah
RC: 140 Min
Post Type: STD
Polarity: L ( - , +)
طول باتری: 260 mm
عرض باتری: 172 mm
ارتفاع باتری: 225 mm
فروش انواع باتری های کره ای به همراه ارسال و نصب رایگان
تلفن تماس : ۰۹۱۹۸۲۳۸۳۳۹- ۳۳۹۱۹۲۹۴
تلفن تماس :